VERSLAVING

Verslaving

Verslaving

De meeste mensen drinken wel eens een biertje of wijntje of hebben wel eens het Holland Casino bezocht. De meesten zullen dit waarschijnlijk als prettig hebben ervaren. Er zijn veel middelen en gedragingen (alcohol, drugs, gokken, eten, kopen, seks etc.) die op korte termijn een goed gevoel geven en dit hoeft ook niet per definitie problematisch te zijn.

Het gebruik van een middel en/of vertonen van bepaald gedrag kan echter, bewust of onbewust, vaker voorkomen dan je wilt en zelfs je functioneren in de weg gaan staan. Ook kan het gebeuren dat mensen in je omgeving je aanspreken op je gedrag. Soms kom je erachter dat het middel of gedrag een functie heeft gekregen, zoals het kunnen omgaan met angsten of een gevoel van leegte.

Wanneer het gebruik van het middel en/of gedrag problematisch is geworden zal je misschien merken dat je er vaker naar grijpt en het niet meer hetzelfde gevoel geeft als in het begin. Het lijkt als het ware minder ‘effectief’ geworden. Verslaving is een verhaal zonder goede afloop als je niet ingrijpt. Wanneer dit geen halt toegeroepen wordt, zal de lijn steeds verder en sneller dalen totdat de bodem bereikt wordt. Waar het middel of gedrag je eerst nog een goed gevoel gaf, merk je dat je het nu nodig hebt om je überhaupt een beetje goed te voelen en te kunnen ‘functioneren’. Het leven staat steeds meer in het teken van het verkrijgen en gebruik van het middel of het kunnen vertonen van bepaald gedrag. Hiervoor moet alles om je heen wijken, ook als het eigenlijk heel belangrijk voor je is. Je kan bijvoorbeeld niet meer goed functioneren op je werk, bent niet de persoon die je voor je gezin, familie en vrienden zou willen zijn en zorgt daarbij ook slecht voor jezelf.

Wanneer jij je in bovenstaande herkent is het raadzaam te stoppen met het middel en/of gedrag. De ervaring leert dat het voor de meeste mensen moeilijk is hier zelf uit te komen. Ik kijk graag samen met jou of ik iets voor jou zou kunnen betekenen.

Het kan zijn dat je een middel in zo’n grote hoeveelheid hebt gebruikt dat het niet wijs is om in een keer te stoppen en je het middel dient af te bouwen, al dan niet met behulp van medicatie. Ook kan het zijn dat er een zogenaamde detoxificatie of ontgiftiging geïndiceerd is. Je zal dan voor een periode worden opgenomen en stoppen met gebruik onder deskundige begeleiding. In bovengenoemde gevallen kan ik onvoldoende begeleiding bieden en is het raadzaam eerst met de huisarts te overleggen voor passende hulp elders. Uiteraard ben ik bereid om hiervoor met je mee te kijken.

Leef jij samen met iemand met verslavingsproblematiek? Dan is het goed mogelijk dat jij je zorgen maakt. Mocht je hierin ondersteuning wensen, kan je ook bij mij terecht. Ik kijk graag samen met jou hoe jij hierbij goed voor jezelf – en eventueel de rest van het gezin- kan blijven zorgen.