STEMMINGSKLACHTEN

Stemmingsklachten

Stemmingsklachten

De meesten van ons zullen het wel herkennen; af en toe zit je in een dip of zit je wat minder lekker in je vel. De één heeft er meer last van dan de ander. Vaak voel je je weer beter zodra er weer leuke dingen op je pad komen. Soms houdt de somberheid echter langer aan, neemt deze toe of lukt het je niet meer om van de dingen die je normaal leuk vindt te genieten. De somberheid kan gepaard gaan met piekeren, negatieve gedachten, concentratieproblemen, geheugenproblemen, slaapproblemen, terugtrekken uit sociale contacten, je nergens toe kunnen zetten etc. Ook kan het zijn dat je naar manieren gaat zoeken om je beter te voelen, die uiteindelijk echter schadelijk kunnen zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die zich even wat lekkerder proberen te voelen door ’s avonds een glas alcohol te drinken. Zulke patronen kunnen echter ongewenste vormen gaan aannemen.

Af en toe zien we dat dergelijke klachten snel wisselen of omslaan, we spreken dan liever van stemmingswisselingen. Hoewel stemmingswisselingen bij het leven horen, zijn er ook mensen die daar last van kunnen hebben en kan hulp gewenst zijn.

Wanneer deze klachten heel lang aanhouden, het je functioneren in de weg gaat staan en je er alleen niet meer uitkomt is het goed om hulp te zoeken.

Wanneer jij je zo naar voelt dat je suïcidale gedachten hebt, kan ik je mogelijk onvoldoende bieden. Ik raad je aan eerst met je huisarts te overleggen wat voor jou het beste is.